Cauzele foliculitei

Un folicul se referă la o crustă sau o cavitate din care părul iese la suprafața pielii. Termenul de foliculită este folosit pentru a descrie starea inflamată a părului. În funcție de organismul cauzal, cauzele foliculitei pot fi caracterizate după cum urmează:

  • Foliculita bacteriană
  • Foliculită fungică de tip 6
  • Foliculită virală de tip 6
  • Foliculită parazitară

Foliculita bacteriană
Foliculita bacteriană se dezvoltă atunci când bacteriile pătrund în organism printr-o tăietură, răzuire, incizie chirurgicală sau se înmulțesc în piele în apropierea unui folicul de păr. Bacteriile pot fi prinse și infecția se poate răspândi de la foliculii de păr la celelalte părți ale corpului.

Foliculita bacteriană poate fi superficială sau profundă. Foliculita superficială, denumită și impetigo, constă în pustule care sunt mici excrescențe circumscrise ale pielii care conțin puroi. Pustulele sunt adesea înconjurate de un inel de roșeață. Foliculita profundă rezultă atunci când infecția merge mai adânc și implică mai mulți foliculi pentru a produce furuncule și carbunculi. Acestea sunt mai grave decât foliculita și pot provoca leziuni permanente și cicatrici ale pielii.
Foliculita bacteriană apare de obicei la copii și adulți. Staphylococcus aureus este cea mai frecventă dintre cauzele foliculitei bacteriene. Acesta provoacă, de asemenea, sicoza, o infecție cronică profundă care implică întregul folicul de păr.

Pe lângă speciile de Streptococcus, pseudomonas, proteus și bacteriile coliforme au fost, de asemenea, indicate ca fiind cauze ale foliculitei bacteriene. Foliculita de tip foliculită este o afecțiune cauzată de agentul patogen pseudomonas aeruginosa. Această boală este adesea cauzată de condițiile neigienice de la un centru spa. Agenții patogeni identificați în foliculita de tip Gram-negativ includ speciile Klebsiella, Enterobacter și Proteus. Acest tip de foliculită se dezvoltă uneori la persoanele care primesc tratament antibiotic pe termen lung pentru acnee.

Unele infecții superficiale ale foliculilor se rezolvă spontan. Cu toate acestea, infecțiile bacteriene, cum ar fi impetigo, furunculi, carbunculi și foliculita din cadă de la cald nu se pot rezolva spontan și, în general, necesită tratament pe bază de prescripție medicală. Toate aceste infecții sunt de obicei diagnosticate prin prezentarea clinică, după care se identifică și se elimină factorii predispozanți.

Foliculita fungică
După cum îi spune și numele, foliculita fungică este cauzată de infecții fungice. Infecțiile fungice superficiale se găsesc în straturile superioare ale pielii; infecțiile fungice profunde invadează straturile profunde ale pielii. Infecția din foliculii de păr se poate răspândi, de asemenea, în sânge sau în organele interne.

Ciuperca dermatofitică, ciuperca pityrosporum și drojdia Candida foliculita sunt cele mai importante dintre cauzele foliculitei fungice.

Foliculita dermatofitică este cel mai adesea cauzată de o specie zoofilă, adică de specii fungice care manifestă atracție sau afinitate pentru animale. Afecțiunea se prezintă sub forma unor pustule foliculare în jurul unei plăci eritematoase întărite (înroșite). O pătrundere profundă a ciupercii determină un grad ridicat de inflamație și determină gradul de cădere a părului care apare din cauza infecției.

Tinea capitis sau tegumentul capului este cea mai importantă formă de foliculită dermatofitică pediatrică. Caracteristicile clinice ale tinea capitis variază considerabil în funcție de specia responsabilă de infecție. De obicei, există o alopecie parțială cu o cantitate variabilă de inflamație.

În variantele neinflamatorii, se observă leziuni asimetrice cu părul scurt rupt, de 1 până la 3 mm lungime. La o inspecție atentă se poate observa o ușoară inflamație cu descuamare.

Cele mai severe reacții inflamatorii se numesc kerion și produc mase mlădioase dureroase, dureroase, împânzite de pustule. Aceste leziuni pot duce la pierderea severă a părului și la cicatrizări semnificative atunci când boala se află în stadii avansate. Diagnosticul de tinea capitis se stabilește prin identificarea organismului în firele de păr infectate la microscop. Diagnosticul este adesea confirmat prin culturi.

Tinea barbae este o infecție dermatofitică superficială care se limitează la zonele bărboase ale feței și gâtului și apare aproape exclusiv la bărbații adolescenți și adulți mai în vârstă. Prezentarea clinică a tinea barbae include foliculită profundă, papule și pustule inflamatorii roșii cu exsudat, cruste și pierderea asociată a firului de păr. Cele două specii principale care cauzează infecția sunt T. mentagrophytes și T. verrucosum.

Foliculita pityrosporum este cauzată de drojdiile pityrosporum, rezultând o erupție cutanată cu mâncărimi. Leziunile sunt papule și pustule foliculare roșiatice localizate în principal pe partea superioară a spatelui, pe umeri și pe piept.
Foliculita Candida este cauzată de specia Candida, ciuperci omniprezente care afectează cel mai frecvent omul.

Foliculită virală
Foliculita virală implică o varietate de infecții virale ale foliculului pilos. Infecția cu virusul herpesului simplu (HSV) progresează adesea până la formarea unor leziuni pustuloase sau ulcerate și, în cele din urmă, a unei cruste. Infecția cauzată de molluscum contagiosum indică o stare de imunodepresie care se manifestă sub forma unor papule multiple albicioase și pruriginoase pe zona bărbiei. Există, de asemenea, unele rapoarte de foliculită cauzată de infecția cu herpes zoster.

Foliculita parazitară
Paraziții care provoacă foliculita sunt de obicei mici agenți patogeni care se îngroapă în foliculul de păr pentru a trăi acolo sau pentru a-și depune ouăle. Acarieni precum demodex folliculorum și demodex brevis sunt gazde naturale ale foliculului pilo-sebaceu uman.

Leave a Comment