Căderea părului și suplimentele

Abia la vârsta de 50 de ani tatăl meu a început să-și piardă părul. Îmi amintesc cutiile de loțiuni, creme, tampoane de masaj cu încălzire care tot veneau la el acasă (spre disperarea mamei mele vitrege). Dar linia părului său a continuat să se retragă și, un deceniu mai târziu, doar un smoc de păr bine uns rămăsese pe creștetul capului.

Genetica a avut mult de-a face cu situația lui. Fratele meu mai mare, care are acum aproape 60 de ani, prezintă același model de subțiere a părului. Dar, spre deosebire de tatăl meu, el are la dispoziție mult mai multe opțiuni de tratament.

Cauzele căderii părului pot varia de la genetică, tratamente medicale precum chimioterapia, eczeme sau alergii ale pielii, stres excesiv, alimentație deficitară, schimbări hormonale precum menopauza și “andropauza”, tiroida subactivă, tulburări imunitare până la tricotilomanie, o tulburare psihologică în care oamenii sunt constrânși să își smulgă părul. Un studiu realizat în Anglia a arătat, de asemenea, o legătură directă între fumat și căderea părului. De asemenea, a arătat că fumătorii aveau de 4 ori mai multe șanse de a avea părul cărunt decât nefumătorii.

Unele afecțiuni pot fi tratate medical prin medicamente precum minoxidil și corticosteroizi. Altele ar putea necesita ceva mai drastic, cum ar fi transplantul folicular de păr, o formă de restaurare chirurgicală a părului care oferă beneficii de durată. Cu toate acestea, costul poate fi prohibitiv.

Dar pentru noi, oamenii normali de 30, 40, chiar 50 de ani, care abia începem să observăm că ne subțiază părul, ce măsuri preventive sau suplimente putem lua pentru a minimiza căderea părului?

Deoarece un păr sănătos depinde de sănătatea scalpului (părul are nevoie de un aport abundent de sânge bogat în nutrienți pentru a hrăni foliculii de păr din scalp), este logic că o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional va promova foliculii sănătoși și creșterea sănătoasă a părului. Într-un interviu recent, Dr. Shari Lieberman Ph.D CNS, cercetător în domeniul nutriției și fiziolog al exercițiilor fizice la Universitatea din Bridgeport, CT, susține că dietele drastice au fost responsabile pentru multe cazuri de cădere a părului: “Văd o mulțime de femei care nu mănâncă suficiente proteine. Multe dintre ele mănâncă legume; mănâncă carbohidrați. Au renunțat cu adevărat la o mulțime de proteine și, uneori, voi vedea căderea părului la femei din această cauză”.

Nu există nicio îndoială că o dietă zilnică bogată în proteine, carbohidrați buni și grăsimi esențiale este importantă pentru sănătatea părului. Părul este foarte sensibil la dezechilibrele de vitamine sau minerale din organism. Un scalp descuamat poate fi cauzat de prea puțină vitamina A; cu toate acestea, prea multă vitamina A poate aduce, de asemenea, căderea părului. Suplimentele, atunci când sunt luate în mod constant, în doza medie sau standard sugerată mai jos sau în doza recomandată de medicul dumneavoastră, pot fi un puternic factor de descurajare a căderii premature a părului. Luați în considerare următoarele:

a) Uleiul de Evening Primrose și uleiul de semințe de in. Ambele sunt bogate în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru un păr puternic și sănătos. Uleiul de Evening Primrose conține o grăsime specială numită acid gama-linolenic( GLA) pe care organismul o transformă în compuși asemănători hormonilor numiți prostaglandine. GLA din uleiul de amăreală este transformat direct în prostaglandine antiinflamatoare, eficiente împotriva eczemelor și alergiilor cutanate. Administrarea uleiului de amăgitoare de seară (1000 mg de 3 ori pe zi) va preveni căderea părului, cauzată de descuamarea și pierderea excesivă a pielii de pe scalp.

b) Uleiul din semințe de in (14 g pe zi) furnizează substanțe numite lignani care pot ajuta la combaterea cancerului, a bacteriilor, a virusurilor și a ciupercilor. Uleiul din semințe de in stimulează sănătatea părului și a unghiilor și accelerează vindecarea leziunilor scalpului care pot contribui la căderea părului. Un studiu recent la care au participat 10 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani aflați în diferite stadii de chelie de tip masculin ( AGA) a arătat că 8 dintre subiecți au raportat o îmbunătățire modestă a stării de pierdere a părului, unul a raportat o îmbunătățire mare și un subiect a raportat că nu a avut niciun efect. De-a lungul studiului, cifrele zilnice de cădere a părului au scăzut și 50% dintre subiecți au observat o scădere a secreției de ulei în scalp.

c) Zincul (30 mg) poate stimula funcția tiroidiană și reduce căderea părului care provine dintr-o tiroidă hipoactivă. Zincul trebuie luat împreună cu partenerul său, cuprul (2 mg pe zi), pentru a menține un echilibru mineral adecvat în organism. Cuprul conține, de asemenea, melanină, pigmentul care colorează părul și pielea și poate ajuta la inversarea sau întârzierea încărunțirii premature. Zincul poate afecta, de asemenea, nivelurile de androgeni, hormonii implicați într-o anumită formă de cădere genetică a părului.

d) Biotina (1000 mcg pe zi) și complexul de vitamine B-50 (1 comprimat de două ori pe zi) pot, de asemenea, să reducă unsoarea și descuamarea scalpului și să întărească starea părului.

Alte proceduri preventive ar putea include un masaj săptămânal al scalpului pentru a stimula fluxul sanguin și a reduce stresul care poate contribui la căderea părului, purtarea unei pălării pentru a proteja părul și scalpul de daunele provocate de soare și evitarea tratamentelor abrazive pentru păr, cum ar fi permanentele sau vopsirea.

 

Leave a Comment