Ce fel de Yamato este până la urmă?

Vedea A se ascunde cuprins

Dintre cele peste 1000 de personaje din cele peste 1000 de capitole și episoade ale One Piece, puțini s-au bucurat de o popularitate atât de fulminantă ca Yamato. Yamato s-a clasat pe locul unsprezece la Global Popularity Poll de anul trecut, organizat de editorul de manga Shueisha și votat de fani.

Acest rezultat este uimitor din două motive. În primul rând, Yamato este înaintea mai multor pălării de paie, inclusiv Usopp și Chopper. În al doilea rând, acest sondaj a avut loc chiar înainte ca Yamato să fie introdus în anime, ceea ce înseamnă că voturile pozitive vin doar de la cititorii manga. Popularitatea personajului este încurajatoare dintr-un alt motiv: la momentul sondajului, Yamato a fost sărbătorit de o parte din baza de fani ai One Piece ca transgender.

Dacă identitatea sexuală a lui Yamato este dincolo de orice îndoială, cum rămâne cu sexul lui? Un pic de context este în ordine. După ce Pălăriile de Paie călătoresc la Onigashima, Yamato ne este prezentat pentru prima dată ca „fiul lui Kaido” (Kaido este unul dintre „Yonko”, sau Patru Împărați). De asemenea, Yamato începe prin a purta o ținută care îi ascunde silueta și o mască Hannya.

Toată lumea din Beasts Pirates se referă la Yamato cu pronume „el/ea”, la fel ca și descrierile episoadelor de pe Crunchyroll. După introducerea lui Yamato, Luffy îl numește rapid „Yama-o”, care se traduce prin „Yama-guy” și se potrivește cu structura de porecle pe care o folosește pentru Trafalgar Law („Oi, Tra-o!!”).

Dar în toamna lui 2021, autorul One Piece Eiichiro Oda a spus într-o serie Vivre Cards că Yamato era femeie. Acest lucru a cufundat o parte a comunității în dezordine și confuzie. În plus, după dezvăluirea feței lui Yamato, anime-ul și manga îl prezintă din nou pe Yamato ca „fiica lui Kaido”.

Yamato se identifică cu Kozuki Oden, care este bărbat. Dar se poate presupune și că, dacă Kaido se referă la Yamato ca fiind „fiul său”, nu este din respect pentru dorințele personale ale lui Yamato și cu siguranță nu din respect pentru persoana care i-a dat cicatricea lui Kaido. Yamato ne este prezentat cu cătușe explozive, încătuși de Kaido însuși, până la urmă. Kaido este într-adevăr genul care dă naștere unei fete și spune: „În niciun caz, am nevoie de un fiu. Deci ești fiul meu. Toate acestea au adăugat confuzie la pronumele lui Yamato pe măsură ce lupta pentru Onigashima continua.

Există, de asemenea, problema măștii Hannya, care este un simbol puternic. Cu toate acestea, oricât de omniprezent este în Japonia, mulți oameni din afara țării nu înțeleg simbolismul. Masca Hannya este una dintre cele mai recunoscute măști din Noh, care este un dans japonez dramatic. Reprezintă în mod specific „furia și durerea feminină”. Foarte poetic, „Când masca este ținută drept înainte, pare furioasă. Când masca este ținută puțin mai jos, pare trist”, ceea ce se potrivește cu siguranță caracterului lui Yamato.

Abuzat de kaido?

yamato și kaido

Yamato în copilărie a fost abuzat de Kaido… Când Oden aproape l-a ucis și el a ieșit ca un erou, Yamato a fost hipnotizat și inspirat de el… A început să-l imite pe Oden până la punctul de a-și dori să fie literalmente Oden… A devenit obsedată cu Oden și chiar a început să-și spună Oden.

Yamato nu vrea să fie bărbat, nu se simte incomod să fie femeie… (este evident pentru că nici măcar nu încearcă să apară ca bărbat, deci cu siguranță nu are disforie de gen). Dar a fi oden a fost ca un mecanism de adaptare care a intervenit din cauza abuzului pe care a suferit-o din partea lui Kaido…

Bazele Yamato

Ideea ca Yamato să nu vrea să fie văzută de alții ca o femeie și să folosească o pălărie pentru a se ascunde a fost renunțată. Cartea mai menționează că, în comparație cu Yamato bărbătesc de astăzi, schițele timpurii ale lui Yamato par mai feminine.

La urma urmei, seria a postat o actualizare săptămâna aceasta, care a inclus o mulțime de storyboard-uri și schițe Yamato nelansate. Aici a fost prezentată o scenă nemaivăzută până acum, care a urmat-o pe Yamato în timp ce ea a vorbit cu Momonosuke despre identitatea lor de gen. În această schiță, Yamato afirmă direct că este fată, dar acest moment a fost în cele din urmă tăiat de Oda. După cum puteți vedea, această scenă îl arată și pe Yamato cu un design mai feminin decât cu care sunt obișnuiți fanii One Piece, așa că este clar că personajul a evoluat mult.

Dar inca ?

Unii oameni consideră că scena băii este suficientă pentru a arăta că Yamato este un bărbat trans. În opinia noastră, acest lucru nu este suficient pentru a demonstra că acesta este cazul, dar această pistă nu este neapărat de exclus. Având în vedere reacția celorlalți, asta ar putea însemna pur și simplu că se simte confortabil în compania bărbaților și că nuditatea nu este în niciun caz tabu pentru ea.

yamato bath man

În ceea ce privește scrisul nostru, folosim pronumele „ea” pentru Yamato, deoarece luăm postura autorului, însuși Oda. Dacă această postură s-ar schimba, am proceda la fel.

Oricum ar fi, dezbaterea s-ar putea să nu se termine niciodată, întrucât așteptările fanilor sunt diverse, dar unii iau drept un mare eveniment faptul că Yamato poate fi trans, să se simtă reprezentat în serial, de aceea această întrebare este atât de mare. Dar credem că totul este posibil și că fiecare își poate face propria interpretare a personajului, fără ca acesta să fie neapărat considerat greșit sau corect, alb sau negru. Caz de urmat.

Add Comment