cele mai bune imagini cu James Webb, care ne-a uimit în 2022

SPAȚIU – Cu imaginile luate la milioane de ani-lumină distanță și cu o rezoluție incredibilă, telescopul James Webb va fi satisfăcut cu mult așteptările astronomilor în acest an 2022, după cum puteți vedea în videoclipul de mai sus. Înapoi într-o aventură spațială care ne-a oferit un spectacol uluitor pe tot parcursul anului.

Aventura începe cu câteva zile înainte de a intra în anul 2022. Este 25 decembrie 2021 când telescopul James Webb este trimis în spațiu. Este punctul culminant a peste 30 de ani de muncă pentru NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană (CSA).

Acest telescop, care va înlocui Hubble, are două misiuni principale. Prima: observați primele stele și galaxii, cele care s-au format la scurt timp după Big Bang, în urmă cu aproximativ 13,5 miliarde de ani. Al doilea: să studiem exoplanetele, acele planete care nu se învârt în jurul Soarelui, ci în jurul altei stele.

În timp ce James Webb era programat inițial să decoleze în 2007, o serie de probleme de dezvoltare au întârziat lansarea și i-au explodat bugetul. Aceasta a trecut de la 500 de milioane de dolari la peste 10 miliarde de dolari.

După o decolare reușită, lui James Webb îi va trebui aproape o lună să ajungă în punctul Lagrange L2, situat la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, unde s-a desfășurat. Va dura câteva luni pentru a ajusta instrumentele care compun telescopul, dar primele teste par concludente, cu primele imagini a căror rezoluție este cu mult superioară celei Hubble.

Imagini care depășesc așteptările

Pe 12 iulie 2022, președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden dezvăluie prima imagine științifică a lui James Webb. Vedem o mică bucată din cerul nostru cu o claritate incredibilă, arătând galaxii îndepărtate de 13 miliarde de ani lumină.

Institutul de Știință al Telescopului Spațial/NASA, ESA, CSA și STScI Prima fotografie făcută de telescopul spațial James Webb

Institutul de Știință al Telescopului Spațial/NASA, ESA, CSA și STScI

Prima fotografie făcută de telescopul spațial James Webb

O ispravă posibilă datorită instrumentelor capabile să funcționeze în infraroșu, adică în radiații electromagnetice imposibil de văzut cu ochiul liber. Potrivit NASA, așa este „cea mai profundă și clară imagine în infraroșu realizată vreodată din universul îndepărtat până acum”. Obiectele dezvăluite în această imagine ar trebui să permită astrofizicienilor să înțeleagă mai bine cum s-au format primele galaxii.

A doua zi, NASA dezvăluie trei imagini noi, fiecare mai uluitoare decât cealaltă. Descoperim Cvintetul lui Stephan, un grup de cinci galaxii foarte apropiate și care interacționează între ele.

A doua imagine dezvăluită este Nebuloasa Inelului Sud. Acesta este disponibil în două versiuni: una fotografiată de camera în infraroșu NIRCam care funcționează în infraroșu apropiat și cealaltă de spectro-imager MIRI care funcționează în infraroșu mediu. Există un nor gigantic de gaz și praf aruncat de o stea pe moarte.

Ultima fotografie dezvăluită este Nebuloasa Carina. Această imagine impresionantă luată la 7600 de ani lumină de Pământ înfățișează formarea unei stele.

Planete așa cum nu le-ați mai văzut până acum

De atunci au fost dezvăluite mai multe imagini, precum Galaxia Cartwheel, Nebuloasa Tarantula sau Galaxia Fantomă. Dar era de așteptat o imagine în special, cea a „Stâlpii creației”. Au fost făcute celebre de Hubble cu un prim instantaneu făcut în 1995, înainte de a fi revăzut în 2014.

Cel al lui James Webb este mult mai detaliat, scrutează structuri uriașe de gaz și praf pline de stele în formare și vechi de doar câteva sute de mii de ani.

Telescopul spațial Hubble de la NASA/ESA a făcut celebru Pillars of Creation cu prima sa imagine în 1995, dar a revăzut scena în 2014 pentru a dezvălui o vedere mai clară și mai largă în lumină vizibilă, imaginea sus, stânga.
Institutul de Știință al Telescopului Spațial / NASA, ESA, CSA, STScI; J.DePasq Telescopul spațial Hubble de la NASA/ESA a făcut celebru Pillars of Creation cu prima sa imagine în 1995, dar a revăzut scena în 2014 pentru a dezvălui o vedere mai clară și mai largă în lumină vizibilă, imaginea sus, stânga.

Institutul de Știință al Telescopului Spațial / NASA, ESA, CSA, STScI; J.DePasq

Telescopul spațial Hubble de la NASA/ESA a făcut celebru Pillars of Creation cu prima sa imagine în 1995, dar a revăzut scena în 2014 pentru a dezvălui o vedere mai clară și mai largă în lumină vizibilă, imaginea sus, stânga.

Dar James Webb nu fotografiază doar galaxii și stele. De asemenea, ne-a permis să avem imagini ale planetelor din sistemul nostru solar, cu o precizie nemaivăzută până acum. Telescopul ne-a dezvăluit astfel imagini ale lui Jupiter de o frumusețe izbitoare. Într-una dintre fotografii, putem distinge în special inelele lui Jupiter, precum și două luni joviene numite Amalthea și Adrastea.

Telescopul James Webb a surprins noi imagini ale lui Jupiter.
NASA Telescopul James Webb a surprins noi imagini ale lui Jupiter.

NASA

Telescopul James Webb a surprins noi imagini ale lui Jupiter.

James Webb ne-a oferit și o imagine a lui Neptun, cea mai îndepărtată planetă din sistemul solar, și este incredibil de clară. În fotografiile anterioare făcute de sonda Voyager 2 și de Hubble, Neptun a apărut albastru din cauza prezenței metanului în atmosfera sa. Dar datorită NIRCam, camera cu infraroșu a lui James Webb, planeta capătă o nuanță albă, uneori cenușie, precum gerul. De asemenea, îi distingem inelele și șapte dintre cele paisprezece luni cunoscute ale planetei.

Dincolo de sistemul nostru solar, James Webb a reușit să furnizeze imagini ale unei exoplanete, prima obținută vreodată în infraroșu mijlociu. Și acesta este doar începutul, deoarece James Webb este cel mai puternic telescop spațial instalat vreodată. Prin urmare, promite să ne uimească în continuare în 2023.

Vezi și pe The HuffPost :

Add Comment