Laval, accelerație maximă / National / J33 / Laval-Red Star / SOFOOT.com

Stade Lavallois este din nou în anticamera elitei. După cinci sezoane haotice în National marcate de pierderea statutului său profesional, miticul club, care sărbătorește în acest an 120 de ani, iese în sfârșit din apă, iar toată Mayenne este cea care respiră! În timp ce Tango se confruntă vineri seara cu Steaua Roșie pe un stadion Le Basser în fuziune, o privire înapoi asupra unui sezon excepțional, care ar putea oferi Lavalului primul său titlu.

05.06.2022 la ora 18:30

Campionatul National

difuzat pe

„Zâmbește, e fotbal, e Laval!” » Tocmai cu această grijă poartă sloganul Laurent Lairy, acționar al clubului timp de 18 ani, și-a început mandatul de președinte al Stade Lavallois, în aprilie 2021. O perioadă în care Tango-ul zâmbea galben. În timp ce echipa a vegetat în burta moale a lui National și a jucat jocuri de sperietură, o declarație semnată de patru grupuri de suporteri a criticat „proiecte perlimpinpin și o comunicare granguignolescă” și a deplâns lipsa dialogului cu liderii. Noua luncă a lăsat furtuna să treacă înainte de a elibera a linie de pumn la „ultras” : „Ai dreptul să fii ultra-binevoitor, ultra-drăguț, dar nu ultra-contra! » Un an mai târziu, totul este iertat. Laval se află în fruntea clasamentului și de o săptămână face bamboche-ul și oficializarea ascensiunii sale în Ligue 2. Analiza unei piese în trei acte, încheiată cu un final fericit.

„Am avut senzația unei recrutări anarhice, lipsite de pregătire, cu băieți veniți din campionate exotice. » Michel, suporterul Laval

Actul 1: iadul

sezonul 2018-2019. În timp ce ascensiunea îi ajungea, locuitorii din Laval s-au prăbușit în sprintul final și l-au lăsat pe rivalul Le Mans să ia liftul fericirii către Ligue 2. Dublă necaz: a fost al doilea sezon consecutiv în National, așa că clubul își pierde profesionistul starea în același timp. În acest context, Olivier Frapolli, al optulea antrenor în trei ani (inclusiv François Ciccolini), a fost braconat de la US Boulogne și a preluat conducerea pe 1.er iunie, a unei echipe formate din… 0 jucatori. „Nu știusem niciodată asta. Odată cu pierderea statutului de profesionist, s-a simțit ca și cum clubul a căzut la vale” , își amintește anii cincizeci. Un buget redus la jumătate, un centru de antrenament golit de cele mai bune elemente și toate contractele cu jucători anulate. Clubul începe de la zero.

În primele două sezoane ale antrenorului, sub președinția lui Philippe Jan, Stade Lavallois a devenit cea mai mare sală de gară din Franța, adunând jucători împrumuți, în proces și contracte pe un an. „Aveam senzația de recrutare anarhică, lipsă de pregătire, cu băieți veniți din campionate exotice” analizează Michel, mândru susținător al lui Laval de la vârsta de 13 ani, în 1976, „Anul în care Stadionul a urcat în D1” . „În cinci ani la National, 107 jucători s-au alăturat clubului” , se deplânge astăzi Laurent Lairy, care a vrut să pună capăt acestui lucru oferind recruților contracte lungi vara trecută. Prima piatră a unui pariu câștigător.

Actul 2: reconstrucție

Prelungit de noua conducere timp de trei sezoane în ciuda mormăielilor unora dintre suporteri, Frapolli pleacă din nou de la o foaie goală – aproape – cu doar patru jucători din sezonul trecut: Sauvage, Seidou, Carlier și Cros. Dar operațiunea de recrutare este dată peste cap, jucătorii trebuie să treacă acum trei interviuri de angajare, cu antrenorul și noul secretar general, José Ferreira, pentru sportiv, apoi cu președintele, foarte atașat de ” A ști cum ” . „Am vrut să stabilim jucătorii în Mayenne, astfel încât să se poată proiecta aici dincolo de cariera lor, uman, împreună cu familia” explică calm Olivier Frapolli.

„Au trecut cincisprezece ani de când nu văd o asemenea atmosferă în grup, mergeau împreună la film, mâncau regulat! » Thierry Ruffat, ilustru jurnalist și amintire a clubului

O echipă de băieți de treabă, care s-au dovedit a fi fotbaliști cu adevărat buni în 3-5-2 al tehnicianului local. Între Julien Maggiotti, trecător mătăsos și numit printre revelațiile campionatului, și Kader N’Chobi, al doilea golgheter al clubului cu zece goluri, vecinul de la Cholet a renunțat mai întâi la două pepite. Adăugați la asta Jimmy Roye, șef de mijloc și căpitan de caracter, Marvin Baudry care a apărut de nicăieri, Bryan Goncalves a trecut la Versailles în N2 și acum a dat bacșiș în Ligue 1, sau chiar Geoffray Durbant autor al sezonului vieții sale, cu 17 arahide. și o nominalizare pentru trofeul celui mai bun jucător al Naționalului și aveți un potențial campion! O echipă care a patinat în primele patru zile, apoi a înlănțuit 20 de victorii în 28 de jocuri după “clic” împotriva lui Cholet, la începutul lunii septembrie, și care acum este neînvinsă din februarie. Indiferent dacă, în cincisprezece dintre aceste întâlniri, Laval a marcat doar un gol în plus decât adversarul, Michel, în spatele ecranului său, apreciază temperamentul Mayenne al acestei echipe. „coerent, solid și unit” dar mai presus de toate „această abilitate de a închide magazinul”.

O altă alegere puternică a președinției Lairy: Thierry Ruffat, ilustru jurnalist local proaspăt pensionat, 1.500 de meciuri de tango la ceas, inclusiv aproape o mie în spatele microfonului și vocea legendarului „Gol pentru Laval! » , o adevărată madeleine Proust a suporterilor de tango, s-a alăturat comitetului de conducere al clubului. Misiunea sa principală este de a oferi lecții de istorie noilor veniți. „Unii nici nu știau că Stade Lavallois a jucat în Cupa Europei” , încă nu-i vine să cred lui Ruffat. În același timp, fostul redactor-șef al France Bleu Mayenne, cine știe „500 de jucători din cei 577 care au mers profesionist pe stadion” , stabilește un sistem de sponsorizare: un jucător nou pentru un fost profesionist, doar pentru a-i urmări corect. Și împinge pentru recrutarea de „jucători de acasă” (Oboi, Perrot) pentru a pune ceva ADN înapoi în toate. Amintirea clubului este rapid sedusa de turma sa: „Au trecut cincisprezece ani de când nu văd o asemenea atmosferă în grup, mergeau împreună la film, mâncau regulat! »

„Creșterea în Ligue 1 nu este science-fiction, dar este încă prematură. Ne acordăm puțin timp și apoi putem visa. Trebuie să visezi! » Președintele Laurent Lairy

Actul 3: paradisul

20:34, 2 mai 2022. După o demonstrație împotriva lui Chambly, Stade Lavallois se află oficial în Ligue 2. Restul aparține legendei: strigăt de luptă sălbatic condus de portarul cu același nume cu suporterii, lacrimi de la Perrot, pauză festivă în cele patru ore ale autobuzului de întoarcere, grătar improvizat a doua zi la prânz și suporteri grăbiți la tricouri și la casa de bilete. „Laval este un oraș somnoros care așteaptă să se trezească. Dar când ceaunul lui Le Basser începe să fiarbă…” saliva Thomas, susținătorul noii generații.

Dacă suporterii nu cer atât de mult, în eșaloanele superioare, încă nu ne considerăm în paradis. „Creșterea în Ligue 1 nu este science-fiction, dar este încă prematură. Va fi mai întâi renovat Basser, dezvoltată o secție feminină de nivel înalt… Ne acordăm puțin timp, apoi putem visa. Trebuie să visezi! » , proclamă președintele, pe norul său. Istoricul Ruffat nu se lasă păcălit, bugetul de 9,5 milioane de euro, pe care Laval ar trebui să-l aibă anul viitor, nu va plasa clubul decât între 10 și 15.și locul piramidei financiare Ligue 2. Dar nici el nu-și poate ține gândurile dulci când vine noaptea: „Visul meu ar fi să revăd Stade Lavallois în Ligue 1 înainte de a pleca definitiv, lăsând-o acolo unde am luat-o…”

De Fabien Passard
Fotografii: Nicolas Geslin / Stade Lavallois Mayenne FC / IconSport

.

Add Comment