Primul test Tonale SUV, și-a găsit Alfa Romeo în sfârșit 3008?

De la prezentarea marelui SUV Stelvio în 2016, Alfa Romeo nu a lansat niciun produs nou în timp ce a văzut micul Mito și compactul Giulietta dispărând din catalog. Este suficient să spunem că dealerii Alfa Romeo nu sunt copleșiți. Noul SUV al familiei Tonale, care pretinde că concurează cu BMW X1, Audi Q3 și alte SUV-uri cu logo-uri sau modele măgulitoare (DS 7 Crossback, Mazda CX-5, Mini Countryman, Volvo XC40…) vrea să inverseze tendința. Pentru aceasta, trebuie să-i convingă și pe unii dintre clienții care văd doar Peugeot 3008. Un SUV francez încă de mare succes care a numărat peste 50.000 de cumpărători în Franța în 2021 și care servește neapărat drept etalon după primul nostru test al acestui Alfa Romeo Tonale. .

Un Tonale care și-a luat timp

Dezvăluit la Salonul Auto de la Geneva în 2019, Tonale fără precedent ne predă în sfârșit volanul și permite Alfa Romeo să investească – era timpul – nișa SUV-urilor de familie. Dar pentru a descoperi acest nou Tonale, parcat nu departe de fratele său Stelvio (4,69 m), nu pare atât de mic (4,53 m lungime), mai mult acest SUV Alfa Romeo se dovedește a fi cu 8 cm mai lung decât un Peugeot 3008. În plus, estetica lui Tonale cu greu contrastează vizual cu cea a lui Stelvio care are deja șase ani. Dar cei care consideră că SUV-ul vedetă al lui Peugeot a devenit prea vizibil de la restylingul său din 2020, vor aprecia clasicismul acestui Alfa Romeo Tonale. Un SUV „made in Italy”, nu departe de Napoli, care dezvăluie un ampatament oarecum scurt de 2,63 m când un Peugeot 3008 anunță 2,68 m pentru 4,45 m lungime. Nu este ideal pentru proporții perfecte, dar observând Tonale-ul în profil complet, vedem că designerii Alfa Romeo au reușit să-i ascundă destul de bine surplosive. Și mai important, accesibilitatea la locurile din spate ale lui Tonale este ușoară. Deși odată instalat pe bancheta din spate a acestui Alfa Romeo, chiar și unui ecartament de 1,80 m nu îi lipsește nici spațiu pentru cap, nici pentru genunchi, cu suficient spațiu sub scaunele din față pentru a glisa picioarele. Cu toate acestea, habitabilitatea spate nu este punctul forte al lui Peugeot 3008. Iar pe partea portbagajului, cu contururi obișnuite, Alfa Romeo Tonale revendică 500 până la 1.500 dm3 de capacitate, sau aproximativ valorile anunțate de SUV-ul Peugeot.

Tonale este destul de primitor pe locurile din spate.©Alfa Romeo

O Alfa Romeo mai academică

De la lansarea sa la sfârșitul anului 2016, 3008 a surprins și cucerit cu tabloul de bord inovator și bine realizat. Și de la începutul anului școlar 2020, ecranul tactil central a crescut la 10 inchi de la finisajul Allure (8 inci ca până acum pe Active), chiar dacă afișajul rămâne la 8 inci, spațiul suplimentar fiind ocupat de temperatura solicitată. . O reglare a încălzirii/aerului condiționat care încă nu este evidentă în timpul conducerii, în timp ce Alfa Romeo Tonale are ideea bună să folosească comenzi fizice reale, mai instinctive. Cu display-ul digital de 12,3 inchi și ecran tactil central de 10,25 inchi, acest SUV italian pare la zi chiar dacă organizarea tabloului de bord rămâne academică și puțin densă când cea a lui Peugeot 3008 pare mai dezbrăcat și modernă. Dar Tonale oferă o serie de spații de depozitare și o poziție de conducere mult mai universală decât cea a SUV-ului francez unde i-cockpitul înălțat impune multor șoferi să coboare volanul mai mult decât se dorește pentru a continua citirea contoarelor. În timp ce versiunea noastră de testare a Tonale -a Veloce- vine cu echipamente de ultimă oră: selector de mod de conducere DNA, suspensie controlată, lumini LED, aer condiționat cu două zone, GPS TomTom, 4 prize USB, încărcător prin inducție…

Aspectul lui Tonale este puțin aglomerat, dar există o mulțime de spații de depozitare și o poziție bună de conducere este ușor de găsit.
Aspectul lui Tonale este puțin aglomerat, dar există o mulțime de spații de depozitare și o poziție bună de conducere este ușor de găsit.©Alfa Romeo

Garanție extinsă pentru Tonale

Nu uitam de un pachet complet de siguranta (6 airbag-uri, franare automata pentru pietoni, avertizare de coliziune frontala, ajutor pentru mentinerea liniei etc.). Dar scaunele și volanul încălzite, pielea, camera 360°, detectarea punctului mort și alți asistenți de trafic în ambuteiajele rămân opțiuni. Măsuri de protecție cu alerte sonore prea agresive dar care, din fericire, pot fi modificate. Mai degrabă receptiv, ecranul tactil central al Tonale-ului nostru oferă și acces la mai multe setări decât cel al lui 3008 care, la fel ca Tonale, vă permite să duplicați interfața telefonului dvs. (Android, CarPlay etc.). Dar Alfa Romeo se remarcă prin oferirea Alexa – asistentul vocal al Amazon – și o carte de service de nefalsificat în format digital NFT. Ceea ce aloca și o garanție liniştitoare de 5 ani acestui SUV Alfa Romeo când cea a lui Peugeot este limitată la doi ani.

Un italian cu rădăcini jeep

Dacă Alfa Romeo Tonale și Peugeot 3008 sunt acum aliați în cadrul grupului Stellantis (fuziunea PSA și Fiat-Chrysler), acestea rămân independente din punct de vedere tehnic. Păcat pentru SUV-ul italian, deoarece platforma rivalului său francez are succes. Dar, logica industrială cere, Tonale a folosit baza de rulare a Jeep Compass și Jeep Renegade. Desigur, nu se referă nici la precizia de condus, nici la confort, dar inginerii Alfa Romeo au făcut numeroase modificări (puncte de montare a suspensiei, direcție recalibrată, turbo cu geometrie variabilă, amortizare controlată etc.) pentru a îmbunătăți aceste două criterii decât, dimpotrivă, cei 3008 maeştri. Și fără a afișa agilitatea și omogenitatea SUV-ului Peugeot, hibridul nostru Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 de 160 CP confirmă imediat că este dinamic mai bine decât vărul său Jeep. Cu toate acestea, primul nostru traseu de testare în principal urban și muntos – impus de Alfa Romeo – nu i-a permis lui Tonale să-și liniștească. Imposibil, printre altele, să judeci SUV-ul Alfa Romeo pe autostrăzi cu viteză constantă, registru în care Peugeot 3008 este imperturbabil. Și în ceea ce privește numeroasele drumuri înguste, adesea deteriorate și aglomerate, pe care am condus acest hibrid Tonale, modul de eficiență avansat ultra-economic (selectorul ADN setat pe A) a arătat inerție la accelerare și o transmisie – cu dublu ambreiaj cu 7 trepte – nu răspunde . Dar, odată selectat modul Dynamic, turbo pe benzină cu ciclu 1,5 Miller alimentat de o mașină electrică de 20 CP și 55 Nm care funcționează la 48V, este mai degrabă o iluzie asupra acestui Tonale Veloce nu prea greu (anunțat 1.525 kg), în timp ce 3008 PureTech pe benzină 130 CP (1.320 kg) este puțin mai puțin puternic și mai ales non-hibrid.

Un 3008 întotdeauna mai agil decât un Tonale

Dar SUV-ul francez rămâne imperial în compromisul eficiență/confort. În timp ce modul de conducere dinamic al SUV-ului Alfa Romeo a schimbat și suspensia pilotată opțională a Tonale-ului nostru în poziția Sport și suntem mai zguduiți decât în ​​poziția Soft. Din fericire, o cheie de acces direct vă permite să reveniți rapid la acest mod „mai puțin ferm” fără ca comportamentul SUV-ului italian să ceară critici. Și dacă direcția merită un punct de mijloc mai bine marcat – este în curs de corectare – această comandă este, de asemenea, directă și consistența satisfăcătoare pentru 80% din condițiile de conducere în care șoferul va favoriza modul de conducere N (Normal). Răspunsul acceleratorului este încă nu foarte vioi dar consumul este optimizat. Și datorită reîncărcării rapide a mini-bateriei litiu-ion de 0,8 kWh, conducem frecvent în modul complet electric sub 15 km/h atâta timp cât suntem blândi cu accelerația.

Oferte similare de motoare

Cu 144 g de CO2/km, opțiunea noastră bogată Tonale Veloce evită și o penalizare prohibitivă (doar 450 EUR), iar cei aproximativ 40.000 EUR revendicați de o versiune de intrare (Super sau Sprint) garantează un raport preț-echipament ajustat în categorie, știind , cel puțin oficial, că Peugeot 3008 nu își vinde prețurile. Pe lângă acest hibrid pe benzină de 160 CP, Alfa Romeo Tonale este oferită și într-o versiune hibridă de 130 CP (același motor 1.5 și valoare similară a cuplului) precum și cu un motor diesel 1.6 de 130 CP și cutie de viteze automată care este orientată spre 1.5 HDI ( 130 CP) de la Peugeot. În cele din urmă, Tonale va ajunge la sfârșitul anului 2022 ca hibrid plug-in, cu 275 CP și tracțiune integrală, potrivindu-se între 3008 Hybrid 225 CP (tracțiune) sau 3008 Hybrid4 300 CP.

Add Comment