Programe de loialitate | „Canadienii așteaptă mult mai mult decât primesc de fapt”

Aproape două treimi dintre canadieni spun că sunt dispuși să „sacrifice o parte din confidențialitatea” pentru a se alătura unui program de loialitate, în schimbul unor reduceri de până la 15% la facturile lor de alimente, restaurante sau mese preparate, relevă un studiu realizat de Universitatea Dalhousie. .

Postat pe 28 iunie

Nathaelle Morissette

Nathaelle Morissette
Presa

Cu toate acestea, în realitate, consumatorii sunt de acord să-și dezvăluie datele pentru reduceri mult mai puțin generoase. Cardurile și aplicațiile destinate să acumuleze puncte în supermarketuri – și nu în alte tipuri de afaceri – permit clienților să beneficieze în medie de reduceri de aproximativ 5%, potrivit Hans Laroche, partener la R3 Marketing.

„Canadienii se așteaptă mult mai mult decât primesc de fapt”, recunoaște Sylvain Charlebois, directorul Laboratorului de Științe Analitice în Agrialimentare de la Universitatea Dalhousie, al cărui raport va fi făcut public miercuri.

Aproape 90% dintre consumatorii din țară se înscrie în cel puțin un program de recompense. „Consimțământul este aproape implicit”, adaugă el. Potrivit studiului LoyauT 2021, realizat de R3 Marketing și Léger, aproape 13,5 programe ocupă portofelele sau smartphone-urile canadienilor, față de 8,9 în 2017. În viața de zi cu zi, aceștia folosesc 7,1, față de 5,9 în urmă cu patru ani.

Acest mod de economisire devine din ce în ce mai popular într-un mediu inflaționist. Astfel, retailerii, dacă vor să supraviețuiască, nu pot face altceva decât să înființeze un program de recompense, spun experții consultați.

Ce spune raportul Universității Dalhousie

Pe plan intern, consumatorii sunt dispuși să ofere informații personale dacă cardurile și aplicațiile care oferă programe de loialitate oferă „reduceri mari” la achizițiile alimentare, au descoperit cercetătorii. Aproape 65% dintre persoanele chestionate sunt deschise ideii de a dezvălui date personale în schimbul unei reduceri de până la 15% la alimente, restaurante sau la achiziționarea de mese preparate. Prin comparație, 43% dintre respondenți ar face acest lucru pentru o reducere de 10%. „În esență, dincolo de obligațiile legale ale companiilor alimentare, canadienii sunt negociabili, dar trebuie să vadă valoarea”, se arată în raport.

Un acord câștig-câștig

Potrivit lui Hans Laroche, membrii diferitelor programe sunt conștienți că vor obține beneficii în schimbul datelor lor. De aceea sunt implicați în joc. „Oamenii înțeleg din ce în ce mai mult că identificarea cu un card de fidelitate sau o aplicație mobilă este un proces de schimb”, spune el. Da, vă dezvălui datele mele, dar reveniți la mine cu oferte și conținut relevant. »

„Dacă sunteți client al programului de fidelitate Best Buy și 90% din produsele pe care le cumpărați sunt echipamente fotografice, nu veți fi interesat de un e-mail în care să vă spuneți că mașinile de spălat vase sunt pornite, spune el. Valoarea provine din două lucruri: reduceri. și conținut. Nu-mi trimite oferte pentru scutece nou-născuți dacă am 60 de ani și nu mai am copii acasă”, mai dă el ca exemplu.

O necesitate pentru retaileri

În timp ce calitatea de membru la programele de loialitate crește în popularitate în rândul consumatorilor care doresc să economisească, acestea devin, de asemenea, o necesitate pentru comercianții cu amănuntul. „A devenit o obligație”, spune Jean-Maximilien Voisine, președinte fondator al Milesopedia, un site de informare și referință privind diferitele programe de fidelizare.

„Este un mod de a fi aproape de clienții tăi, nu neapărat să le cunoști întreaga viață personală, ci să te poți adapta la gestionarea stocurilor, de exemplu. Ar fi un pic de școală veche să nu mergi în direcția asta. »

„Nu poți fi comerciant și să nu-ți cunoști clienții”, adaugă Hans Laroche. Aceasta s-a terminat. Nu există multe companii care pot supraviețui fără a-și cunoaște clienții. Din ce în ce mai mult, programele folosesc date, nu doar pentru a vinde, ci și pentru a crea implicare, pentru a crește frecvența interacțiunii cu marca. »

„Era scris pe cer că IGA va ateriza din Air Miles, își amintește el. Oamenii nu mai vedeau valoarea milelor aeriene. Au durat luni și ani până să poți acumula. Iar retailerul nu a avut acces la date. »

La începutul lunii, clienții IGA au aflat că nu vor mai acumula puncte pe cardul lor Air Miles în timp ce cumpără produse alimentare. Empire, compania-mamă a IGA, a achiziționat Stage+ cu Scotiabank, marcând sfârșitul unei relații de 20 de ani cu Air Miles.

Cea mai bună strategie pentru consumator

Pentru clienții care doresc să-și reducă factura de alimente, care este cea mai bună strategie de utilizat? „Sfatul meu este să nu vă păstrați punctele ca RRSP. Ele trebuie folosite frecvent, crede domnul Voisine. Nu vă păstrați punctele timp de 10 ani. Nu e de folos. Este ca și cum ai păstra bani în contul tău curent și nu-i crește. »

„Cea mai bună strategie pentru consumator este să vadă unde face cele mai multe achiziții și să se alăture programelor acestor retaileri”, sugerează Hans Laroche.

Există vreun pericol?

În 2019, actualizarea aplicației mobile Tim Hortons a adus o nouă funcție de urmărire a mișcărilor utilizatorilor fără ca aceștia să știe. Acest lucru a permis în special lanțului de restaurante cu gogoși și cafea să cunoască diferitele locuri frecventate de clienți. În urma unei investigații, comisarii federali și provinciali pentru confidențialitate au concluzionat că a existat o „încălcare masivă” a vieții private. Deși există motive de precauție, Hans Laroche insistă că un „comerciant serios” nu va folosi abuziv datele personale. „Puține mărci mari își vor permite să facă lucruri lipsite de etică cu datele”, spune el. Pericolul pentru orice manager care are un program de loialitate, recunoaște, însă, este să i se fure datele. »

Câteva programe de recompense

 • Metro și Eu (Metrou)
 • PC Optimum (Provigo, Maxi, Pharmaprix)
 • Air Miles (Jean Coutu, IGA [encore pour quelques mois])
 • Stage+ (IGA din 2023)
 • Inspir (SAQ)
 • Petro-Points (Petro-Canada)

Află mai multe

 • 13.5
  Potrivit studiului LoyauT 2021, realizat de R3 Marketing și Léger, aproape 13,5 programe ocupă portofelele sau smartphone-urile canadienilor.

  SURSA: R3 Marketing și Leger

Add Comment