toate fotografiile și informațiile viitorului SUV francez cu hidrogen

Traiasca revolutia ! Lansat la începutul anilor 90 în urma lui Espace, Scénic creează din nou o surpriză. Primul MPV compact popular din Europa a devenit rapid un bestseller și s-a impus, combinând aspecte practice pentru familie cu o amprentă exterioară redusă. Un cocktail de argumente bune care, din păcate, va fi ciugulit 20 de ani mai târziu de valul de SUV-uri. Însă Scénic a rezistat, deoarece părăsește catalogul abia în 2022, profitând de sfârșitul carierei. Acum, cum să înlocuiți acest mit cu diamantul? Producătorul francez ne aduce un prim element de răspuns cu conceptul Scénic Vision.

O mașină electrică, dar hidrogen (în 2030)

Dacă Renault a pornit bine de la platforma sa modulară CMF-EV pentru a-și proiecta conceptul, este totuși o versiune foarte revizuită. Poate găzdui într-adevăr un motor electric, o baterie, dar și un rezervor de hidrogen și o pilă de combustibil. Prin urmare, arhitectura acestui concept este foarte particulară: in fata, un rezervor care poate fi umplut cu 2,5 kg de hidrogen înlocuiește motorul electric care ar fi găsit în mod normal sub capota unui Mégane E-Tech electric. Mai mult, Scénic Vision preia cel mai puternic bloc al surorii sale mai mici. Cu rotor bobinat, și fără pământuri rare după Renault (logic deoarece nu există magnet!), acest motor de 220 CP fabricat în Franța este deci împrumutat de la Mégane, dar este plasat pe puntea spate. Nu visezi: e propulsie! De asemenea, este primul Renault cu transmisie spate de peste 200 CP de la Clio V6. Renault se îndepărtează deci de schema tradițională de tracțiune pentru probleme de amenajare, rezervorul fiind vizibil mai ușor de amplasat în față.

Rezervor in fata, celula de combustibil si bateria in mijloc, motor in spate©Renault

Prin urmare, Scénic Vision este mai presus de toate o mașină electrică, deoarece o baterie de 40 kWh alimentează motorul din spate în condiții normale.. Dar pentru călătorii mai lungi, o pilă de combustibil de 16 kW situată în podeaua din spatele bateriei transformă hidrogenul în electricitate și alimentează blocul sub tensiune. În mod clar, hidrogenul este un extintor de autonomie, așa cum poate fi REX-ul de pe un BMW i3! Și ar putea avea o dublă utilitate, deoarece hidrogenul va fi folosit și pentru a aduce bateria la temperatură pe vreme rece pentru a îmbunătăți eficiența energetică. Tot referitor la acest subiect, amintiți-vă că Renault nu este complet nou în ceea ce privește pilele de combustie, deoarece societatea sa în comun Hyvia produce deja utilități ușoare de hidrogen.

Avantajul acestei configurații este din partea greutății: bateria fiind destul de mică, Scénic Vision limitează spargerea fiind anunțată la 1700 kg.. Este mai mult decât un Scénic pe benzină sau diesel, dar nu suntem pe cifrele delirante ale SUV-urilor electrice compacte de dimensiuni echivalente. Și mai presus de toate, rezervorul de hidrogen face posibilă aducerea autonomiei totale la 800 km. Dar tot va fi necesar să se poată alimenta, iar acolo, Renault mizează pur și simplu pe o dezvoltare până în 2030 a rețelei de stații care distribuie acest combustibil, fără să spună mai multe. Problema producției ecologice și a cantităților suficiente de hidrogen reprezintă, evident, încă o problemă.

Un concept interesant din punct de vedere tehnic, dar care nu va avea o continuare în producție înainte de 2030. Renault își va reînnoi într-adevăr Scénic în 2024 pe segmentul C, dar mașina va fi inițial lipsită de pilă de combustibil (și probabil echipată cu o baterie mai mare de 40 kWh pentru a avea o autonomie decentă).

Primul Renault după Peugeot 3008

Un SUV, dar deosebit de îndesat!
Un SUV, dar deosebit de îndesat!©Renault

Din punct de vedere estetic, acest concept, sincer, nu are nimic de-a face cu un Scénic. Capota scurtă, înclinată, tipică unui MPV, este înlocuită cu o față mai lungă, mai lată și foarte orizontală, ca la un sedan. Profilul si pupa sunt relativ cubice cu unghiuri si margini marcate. Ei bine, nu ar fi un pic de Peugeot 3008 acolo? Logic, deoarece Gilles Vidal este cel care se află la originea conceptului. Și lui îi datorăm actualul 3008, un adevărat card comercial. Cei mai observatori nu vor fi ratat aceste jante amuzante de 21 de inci: sunt de fapt echipate cu clapete active care se deschid si se inchid pentru a imbunatati patrunderea aerului sau racirea (sub 10 km/h) a franelor.

În interior, este greu să tragem o lecție din acest concept, care este încă foarte departe de serie, dar Renault încă pune puternic accent pe aspectul sustenabil al următoarelor sale vehicule. Scénic Vision folosește 70% materiale reciclate și 95% materiale reciclabile. Pielea nu mai face parte deloc din programul Renault. Să nu uităm de platină, esențială pentru fabricarea electrozilor pentru pile de combustie: Renault explică că folosește platina din catalizatorii mașinilor uzate termice și hibride, pe care producătorul o reciclează pentru a recupera prețioasa materie primă.

Renault Scénic Vision în cifre

 • Putere: 220 CP
 • Unitate din spate
 • baterie de 40 kWh
 • Pilă de combustibil de 16 kW
 • Rezervor de hidrogen de 2,5 kg
 • Autonomie de 800 km (electric + hidrogen)
 • Lungime: 4,49 metri
 • Latime: 1,90 metri
 • Înălțime: 1,59 metri
 • Ampatament: 2,83 metri
 • jante de 21 inch
 • Motor, pile de combustibil și baterie produse în Franța

Add Comment