Un Phoenix pe nume Rangers / C3 / Demies / Rangers-Leipzig (3-1) / SOFOOT.com

Răsturnând Leipzig-ul pe un stadion incandescent, scoțienii au pus capăt definitiv celui mai rău capitol din istoria lor. La zece ani după ce a fost retrogradat în divizia a patra pentru griji financiare, celălalt club din Glasgow își oferă o primă finală europeană din 2008 și este cu adevărat din nou pe harta Bătrânului Continent. Ar putea trece doar o seară, deoarece doar Ibrox le poate rezerva…


Modificat

23:07 în această seară de joi în fața Ibrox. De o oră, Rangerii nu mai visează la o finală europeană, sunt acolo. Iar Joe, în costumul său din trei piese de culoare crem, are plăcere să le trimită un deget de onoare bine controlat jucătorilor de la Leipzig ascunși în autobuzul lor. “Ne-am intors” , gura lor quadra cu craniul bebelușului, în timp ce paznicul călare îi escortează pe germani. La zece metri mai departe, Sam, 80 de izvoare pe ceas și tot atâtea anecdote ascunse în haina de ploaie, izbucnește în râs. „Nu a băut doar apă” , râde octogenarul. Nici el, ca să spun adevărul, dar acest bunic are ochii unui copil de cinci ani când se uită la fațada uriașă a incintei din cărămidă roșie. „Acest stadion este făcut pentru serile europene. Acest club este făcut pentru petreceri europene. Sunt un susținător de peste 70 de ani și chiar și după atâția ani, îmi stă părul pe cap. Acest joc a intrat în istorie. »

„Acest stadion este făcut pentru serile europene. Acest club este făcut pentru petreceri europene. » Sam, susținător octogenar

Tocmai asta a prezis Mike, cu două ore înainte de semifinală, pe Parcul Auto Albion care se învecinează cu bârlogul Rangers. Între două indicii de fish and chips, jură asta după „atâția ani de greutăți în care toată lumea ne-a îngropat, în seara asta vom demonstra întregii Europe că Rangers s-au întors” .

Divizia a patra cu o medie de 45.000 de spectatori

Foarte puțini ar fi pariat pe o înviere atât de rapidă. Pentru că în vara lui 2012, cel Albastru deschis sunt catapultati la al patrulea nivel national. Fiscurile britanice pretind de la ei 115 milioane de euro, datoriile totale (166 milioane de euro) sunt la fel de adânci ca oceanul, iar consorțiul omului de afaceri englez Charles Green este respins. 25 din cele 30 de cluburi profesioniste transportă cel mai mare cabinet de trofee din țară (54 de titluri de ligă la acea vreme) în adâncurile Ligii a doua, pentru un club care nu a suferit niciodată retrogradare de când s-a alăturat profesioniștilor în 1890. “Îl mai am aici” , mimează pe Bryan punându-și mâna pe gât. Suporterul în vârstă de 48 de ani încă se luptă să evoce această cădere liberă unde „Ne-am gândit că vom fi șters de pe hartă, că vom vorbi doar despre Celtic. Dar cu inimă și abnegație, un club ca al nostru nu moare niciodată”. .

Cut up – doar trei profesioniști au rămas în timpul retrogradării – Rangers s-au întors pas cu pas la suprafață. 45.000 de suporteri în medie acasă în D4, două accesări consecutive înainte de cea în elită din primăvara lui 2016, o integrare a suporterilor în capital (5% din acțiuni), o bord de lideri reajustați, mașina este repornită. Cu atât mai mult cu Steven Gerrard pe bancă (2018-2021) al cărui titlu de campionat, furat lui Celtic în primăvara lui 2021, a devenit un marker de neșters. Dar lipsea „această aură pe scena europeanăcontinuă Bryan. Această revenire în prim plan este o realizare uriașă. Dar în altă parte decât în ​​Scoția, nu prea s-a mai vorbit despre noi. »

„Cu această retrogradare, știm ce au îndurat oamenii aici, își apără clubul, indiferent de condiții. » Apărătorul Rangers Leon Balogun

„Nimic nu ne va opri”

Până în ultimele săptămâni, când Dortmund, Steaua Roșie Belgrad, Braga și Leipzig s-au lovit de Zidul lui Hadrian. Cu apoteoza nemților care au luat decibeli în față la nesfârșit, unde a trebuit să fie bătut un record mondial de halbe trecute și unde golul problemei din ultimele zece minute a provocat încă un cutremur. Au urmat douăzeci de minute de tur de onoare cu 50.000 de nebuni sărind în același timp. „În fața unei astfel de mulțimi, primirea unui gol foarte repede nu ajută” , a estimat după fapt și antrenorul german Domenico Tedesco, deconcertat. Aproape la fel de mult ca Giovanni van Bronckhorst, a cărui predare cu Steven Gerrard plecat la Aston Villa toamna trecută s-a dovedit a fi cea potrivită. „Ultima dată când am experimentat asta aici a fost împotriva Parmei (în timpul celui de-al treilea tur preliminar al C1 în 1999, Ed). Poate o repet, dar tocmai pentru aceste momente facem treaba asta. »

cel Pur si simplu cel mai bun a Tinei Turner încă răsuna sub suport de mână că fundașul central Leon Balogun a scos cartonașul de emoție, încă unul: „Înainte de meci, am schimbat mesaje cu suporterii. Știam că atmosfera va fi nebună, dar nu mă așteptam la asta. Cu această retrogradare, știm ce au îndurat oamenii aici, își apără clubul indiferent de condiții. Și acolo, le oferim o finală europeană. » Au fost mii de ei care s-au umplut cu excursii în Highlands în a patra divizie în urmă cu doar zece ani. Vor fi o armată la Sevilla pe 18 mai. „Nu contează dacă mergem acolo cu avionul, cu trenul, cu mașina, pe jos sau cu bicicleta, nimic nu ne va opri” , promite Bryan. Determinare XXL.

De Florent Caffery, la Glasgow

.

Add Comment