„Vreau să vorbesc cu un bărbat alb”

Când primim o pizza sau ne așezăm într-un restaurant din cartier pentru a devora o poutine, nu bănuim toate provocările de muncă din spatele mesei noastre. Variază de la imposibilitatea de a găsi angajați în valoare de 25 USD pe oră până la a face cu clienți cărora nu le plac accente exotice.

Postat ieri la 6:30 am

„Ne-am construit modelele de afaceri pe ideea că va exista întotdeauna o forță de muncă abundentă și ieftină, gata să se aplece înapoi pentru cerințele noastre. Dar odată cu COVID și generația mea venind cu propriile lor cerințe, această idee a fost spulberată. »

Cu siguranță nu cunoști autorul acestor cuvinte. Nu e faimos. Nu conduce o companie mare cunoscută. Nu este nevoie să cauti pe google.

Această observație este cea a lui Matice Langevin, un tânăr de 26 de ani care deține un restaurant în Quebec. O pizzerie care servește și burgeri și poutine. Patruzeci de locuri. Livrări. Comenzi la pachet. Ştii ce vreau să spun.


FOTO PASCAL RATTHÉ, COLABORAREA SPECIALA

Matice Langevin

Kyran-Ô-Pizza există de peste 40 de ani. Matice l-a cumpărat de la părinții ei în urmă cu patru ani. La fel ca mulți copii ai restauratorilor, și-a murdarit mâinile la începutul adolescenței, înainte de a studia managementul restaurantelor ani mai târziu. Asta arată cât de mult iubește moșia.

Matice mi-a scris după ce mi-a citit rubrica despre dificultățile întâmpinate de un proprietar a trei Tim Horton din Laurențian. Lipsa de personal încetinește serviciul și unii clienți nu o pot tolera. Scuipă în fața angajaților, se bat. Nerăbdatorii obligă poliția să intervină. Toate astea pentru o cafea. Ești surprins că adolescenții dezertă?

„În mod ironic, clienții, prin comportamentul și așteptările lor disproporționate, accentuează deficitul de forță de muncă, deplânge Matice. O campanie de conștientizare a respectului față de lucrătorii din serviciul clienți nu ar fi un lux. Ideea asta ar fi părut exagerată cu câțiva ani în urmă, nu mai.

Matice Langevin vorbește cu deplină cunoaștere a faptelor.

Tânărul restaurator a angajat un adolescent de origine congoleză să preia comenzi la telefon. Un angajat bun „încă rapid”. Avea un accent ușor.

„Se întâmpla adesea ca clienții să spună: „Vreau să vorbesc cu un bărbat alb”. Vreau să vorbesc cu un din Quebec.” Ne-a speriat foarte mult că va începe să fie insultat. La telefon, filtrul ia avantajul. »

O chelneriță de origine tunisiană a lucrat și ea pentru pizzeria familiei o perioadă. Și ea avea un mic accent din altă parte. „Sunt în continuare clienți care îmi povestesc despre „voalul” care nu a fost rapid”, spune Matice, precizând totodată că fostul său angajat nici măcar nu a purtat vălul. Confruntat cu comentariile nepotrivite pe care le-a auzit, acesta a refuzat deja să servească clienții pe care îi descrie drept „xenofobi”.

Această neînțelegere grosolană a clienților este deprimantă și îi înțeleg pe cei care își caută un loc de muncă și nu doresc să intre în afacerea cu restaurante.

Matice Langevin

Fii sigur că niciunul dintre ei nu și-a schimbat locul de muncă din cauza insultelor. Dar vom avea nevoie de afișe cu „toleranță zero pentru abuzul verbal” ca în spitale?

Kyran-Ô-Pizza caută o chelneriță în weekend de doi ani. Așa că mama lui Matice face treaba, cinci sau șase zile pe săptămână. Acolo lucrează și tatăl și sora lui. Restaurantul este închis în zilele de luni.

Matice, care și-a crescut deja drastic prețurile din cauza inflației alimentare, știe bine că nu oferă salarii „uimitoare”. Preferă să-și plătească viitoarea chelneriță, dar asta l-ar obliga să mărească salariile la bucătărie de dragul echității.

„Dacă voi plăti tuturor 18 USD pe oră, când mă uit la fișierul meu Excel, îmi oferă o marjă de profit de 2 sau 3%. La 2 sau 3%, nu cred că este interesant pentru energia pe care o pui într-un restaurant. Cred că îmi voi investi banii într-o obligațiune de trezorerie. Voi avea aceeași performanță mediocră, dar măcar voi avea weekendurile și mintea mea intacte. »

Cu bacșișuri, o chelneriță se poate aștepta să câștige 25 sau 26 de dolari pe oră în restaurantul ei. „Dar tinerilor de vârsta mea, le dă stupi, lucrează în weekend”, spune Matice… care este el însuși tânăr.

Chiar dacă uneori deplânge atitudinea generației sale, recunoaște că condițiile de muncă din domeniul său au fost neglijate. Bucătăriile de la restaurant, de exemplu, sunt rareori spațioase. Chestiune de profitabilitate, punem mai mult pe sala de mese.

„Uneori suntem patru, cinci sau șase într-o bucătărie mică. Ne călcăm unul pe altul, strigăm, e cald. Alături fierb friteuze. Slujba mea a îmbătrânit rău, cred. La Desjardins, la același salariu, poți răspunde la telefon de acasă, cu aer condiționat. Da, constat că generația mea nu muncește suficient de mult, dar mă uit la modul în care este tratată forța de muncă în industria mea și îmi spun că am alergat puțin după ea. »

Matice se gândește la soluții. A plecat în Japonia, o țară care se luptă cu o populație îmbătrânită și o lipsă de forță de muncă. I-a dat idei, pentru că tehnologia este folosită acolo pentru a ușura volumul de muncă al chelnerițelor din restaurante. El intenționează să ofere iPad-uri pentru ca clienții să își plaseze propriile comenzi.

„Am venit să ne revizuim modurile de lucru”, pledează bărbatul care speră într-o trecere către automatizarea operațiunilor restaurantelor pentru a optimiza productivitatea, cu sprijinul Investissement Québec.

În timp ce așteaptă să găsească un robot capabil să pună pepperoni pe pizza, Matice este în bucătărie. Serile și weekendurile.

Află mai multe

  • 30 230
    Posturi vacante în restaurante (inclusiv 17.045 posturi de ospătar sau ospătăriță), în trimestrul IV 2021

    Sursa: Statistics Canada

Add Comment